Prijs van hoorapparaat

De prijs van hoorapparaten

De prijs van een hoorapparaat is geen makkelijk gegeven. Veel verkopers van hoorapparaten weigeren hun prijzen duidelijk weer te geven of een indicatie van de kosten te geven. We kijken even na hoe de prijs van zo’n hoortoestel bepaald wordt.

Mini-computer in uw oor

Een hoorapparaat is een zeer klein apparaatje, waardoor de vraagt rijst: Waarom zijn ze in godsnaam zo duur?

Van alle onderdelen is de chip in het hoorapparaat datgene wat de prijs hoofdzakelijk bepaalt. Dit is een mini-computer die de geluiden die de opgevangen geluiden gaat verwerken, bewerken en omzetten naar een geluid dat voor de gebruiker duidelijk hoorbaar is. Aan de ontwikkeling van deze chips gaat jarenlange research vooraf, waardoor dit natuurlijk ook betaald moet worden.

Elk hoorapparaat kan ook verschillende functionaliteiten hebben:

Het spreekt voor zich dat de goedkoopste hoorapparaten niet over deze functies beschikken. Hoe meer van deze functies, en hoe beter deze functies werken, hoe duurder. Het is daarom belangrijk om voor uzelf te bepalen in welke situaties u uw hoorapparaten wil gebruiken.

Is het zoveel geld waard?

Belangrijk is dat u niet bezuinigt op functionaliteiten die u nodig zal hebben in situaties die u vaak zal meemaken. 681.27 voor een hoorapparaat dat u niet gebruikt is veel duurder dan een van € 1.754 dat u dagelijks gedurende 5 jaar zal gebruiken.

Terugbetaling van de mutualiteit

Hoorapparaten zijn een medisch product en dus komt de mutualiteit hier ook voor een groot deel in tussen. Hier zijn echter 3 voorwaarden aan verbonden: u moet minstens 40 dB gehoorverlies hebben, u hebt een voorschrift nodig van uw NKO-arts en u mag in de laatste 5 jaar geen terugbetaling voor hoorapparaten hebben aangevraagd. Indien u aan deze voorwaarden voldoet, krijgt u een tussenkomst van ongeveer 681.27€ voor 1 apparaat en 1348.49€ voor 2 apparaten. Hoe hoog deze terugbetaling precies is, hangt ervan af bij welke mutualiteit u bent aangesloten. Vind hier meer informatie over de terugbetaling.

Kosten naast de aankoop

Naast de aankoop van de apparaten kan het zijn, afhankelijk van de verkoper van de hoortoestellen, dat het onderhoud en bijregeling van uw toestellen nog extra kosten met zich kan meebrengen.

Deze kosten hoeven echter niet altijd gemaakt te worden. Heel wat aanbieders van hoorapparaten bieden deze diensten gratis voor klanten die de apparaten bij hen aankopen. Let dus goed op welke diensten en extra’s inclusief zijn in de prijs. Wat in eerste instantie de goedkoopste aanbieder lijkt, is dat op termijn mischien zelfs helemaal niet.

%d blogueurs aiment cette page :