Hoorapparaten online kopen

Online hoorapparaten kopen

Er zijn verschillende webshops die online hoorapparaten aanbieden. Deze apparaten zijn soms zelfs extreem goedkoop. Wij geven u meer info over waar u moet op letten om geen verkeerde aankoop te doen.

Hoorapparaten uit China

Aanbieders zoals Ali Express of Wish bieden vaak hoorapparaten voor enkele tientallen Euro’s. Het is echter belangrijk om te weten dat dit analoge hoorapparaten zijn. Deze apparaten zullen alle geluiden rondom versterken en zijn dus compleet nutteloos voor het verstaan van spraak. Gehoorverlies gebeurt namelijk op slechts enkele toonhoogtes, en nooit over de hele lijn. De toonhoogtes die uw oren wel nog kunnen horen zullen dus ook versterkt, worden en u zult enkel deze horen. Ze zullen namelijk de toonhoogtes waarvoor u wel degelijk gehoorverlies hebt volledig overstemmen.

Het gevolg hiervan kan zijn dat uw gehoor nog verder beschadigd wordt voor toonhoogtes waar in eerste instantie geen probleem mee was.

Conclusie: We raden deze apparaten sterk af!

Webshops

Daarnaast zijn er ook nog andere online aanbieders van hoorapparaten die wel degelijke hoorapparaten aanbieden (hoofdzakelijk uit Nederland). Deze bieden kwalitatieve merken aan die uw gehoorverlies perfect kunnen compenseren.

Het kan u soms enkele tientallen Euro’s besparen om de toestellen via zo’n webshop aan te kopen, maar er zit een addertje onder het gras. Hoorapparaten moeten nog steeds op maat van uw gehoor en behoeftes worden afgesteld. Indien u hoorapparaten online koopt heeft u geen audioloog die de apparaten voor u afstelt en zijn de gekochte toestellen nutteloos.

Goed afgesteld hoorapparaat

Zoals gezegd is gehoorverlies bij iedereen uniek, en iedereen heeft op sommige toonhoogtes een verlies en op andere dan weer geen. Daarom is het belangrijk dat u een audioloog hebt die de hoortoestellen op maat van uw gehoor kan afstellen op basis van uw audiogram. 

Daarnaast moeten de hoorapparaten ook op basis van uw gebruikerservaringen aangepast worden. Gehoorverlies treedt zeer geleidelijk op. Mensen die voor het eerst een hoorapparaat dragen moeten dus een grote aanpassing ondergaan. Plots horen ze terug het bestek op de borden, de vogels die fluiten, het lawaai van de straat, enz. De audioloog zal daarom de hoorapparaten eerder afstellen op wat u aangenaam vindt om te horen in plaats van wat ideaal zou zijn. 

Mensen waarvan het hoortoestel niet goed staat, afgesteld hebben vaak de neiging hun toestellen niet meer te gebruiken. Zoek dus zeker een audioloog die de toestellen goed op maat afstelt.

Terugbetaling van het ziekenfonds

Om in België een terugbetaling van het ziekenfonds te ontvangen voor uw hoorapparaten hebt u verschillende documenten nodig. 

  • Voorschrift van de NKO-arts
  • U bent verplicht de toestellen eerst te testen, niet meteen aan te kopen
  • Een proefverslag
  • Een ingevulde vragenlijst over uw ervaringen met de hoortoestellen
  • Een goedkeuring van de NKO-arts

Deze documenten kunt u jammer genoeg niet verkrijgen wanneer u hoorapparaten online koopt. U koopt de toestellen namelijk meteen aan, terwijl u de aanvraag moet doen alvorens u de toestellen aankoopt. 

Conclusie: Als u hoorapparaten online koopt, hebt u geen recht op terugbetaling en komt u uiteindelijk duurder uit.

Hoorapparaten online kopen, een goed idee?

Indien u hoortoestellen online koopt, zorg dan dat u voordat u uw bestelling plaatst een audioloog hebt die bereid is de toestellen voor u af te stellen. De meeste audiologen zullen echter niet happig zijn om de toestellen voor u af te stellen indien u ze niet bij hen hebt aangekocht.

We raden u dus aan om uw hoortoestellen bij een erkend audioloog aan te kopen die u zal helpen met de keuze van het juiste apparaat voor u en de afstelling ervan. Bovendien heeft u dan ook recht op terugbetaling van het ziekenfonds wat 671.52voor 1 apparaat of 1329.22voor 2 apparaten scheelt in de prijs.

%d blogueurs aiment cette page :