Uw gehoor

Uw gehoor

Goed horen is levensbelangrijk

gehoorverlies herkennenHet belang van een goed gehoor kan moeilijk overschat worden. Net even primordiaal als zicht, reuk- of tastzin is het een zintuig dat we nodig hebben in ons dagelijks leven, om te kunnen functioneren en interageren met andere mensen. We staan er soms niet bij stil wat een impact het gehoor heeft op het leven van alledag, hoe we dingen waarnemen en hoe het ons gedrag stuurt en beïnvloedt.

Het is pas wanneer het minder begint te gaan, dat we ons bewuster worden van het immense belang van ons gehoor. Wanneer we merken dat we bepaalde geluiden niet meer horen, vermoeid worden omdat we ons zo hard moeten focussen op het correct verstaan van een gesprek. Wanneer we moeten vragen om de zin nog eens te herhalen of de volumeknop van de tv telkens een streepje hoger moeten zetten. 

Het klinkt vele mensen die dit lezen onwaarschijnlijk vertrouwd in de oren. U hebt het in uw jeugd gezien bij uw ouders, grootouders of kennissen en nu merkt u zelf ook dat de geluiden vroeger toch scherper, voller en luider klonken.

Gehoorverlies is een proces dat bij iedereen anders verloopt. Sommige mensen krijgen er vroeger last van omwille van de job die ze vroeger uitgeoefend hebben, omdat ze als kind een infectie hebben opgelopen of omwille van erfelijke redenen. En zo zijn er nog tal van andere oorzaken die we kunnen opnoemen. Andere mensen horen op latere leeftijd nog verbazend goed, het hoeft dus niet altijd een negatief verhaal te zijn.

 

 

Werken aan een beter gehoor

Het goede nieuws is dat u zelf de sleutel tot een goed gehoor in handen heeft. Mensen vinden het normaal om als ze slecht zien naar een optieker te gaan, maar diezelfde vanzelfsprekendheid ontbreken ze wanneer het over hun gehoor gaat. 

Het is nochtans even simpel. Op elke straathoek vindt u tegenwoordig een hoorcentrum waar u kan binnenstappen voor hooradvies op maat, waar men u een hoortoestel kan aanmeten, dat is aangepast aan uw levensstijl en behoeftes. Het is misschien iets ingewikkelder dan een bril, maar het is op zijn minst discreter ! 

Toch merken we nog bij heel wat mensen dat er nog altijd die drempel is, die schrik om daadwerkelijk zo’n hoorcentrum binnen te stappen. We hebben verhalen gehoord over de astronomisch dure prijzen en zien onszelf met een enorm zwart ding achter ons oor. We stappen binnen als zestigjarige en gaan een uur later naar buiten als een tachtigjarige. Zo voelt het tenminste.

De werkelijkheid is echter helemaal anders. Mensen die de stap zetten, beklagen het zich dat ze zo lang gewacht hebben. Ze zien dat die hoortoestellen verbazend kleiner en discreter zijn dan dat ze zich herinnerden van bij hun ouders. Maar wat hen direct over de streep haalt is dat gevoel wanneer ze buitenstappen en weer de sensatie voelen van het terug horen van vroegere geluiden en details die ze al zo lang niet meer gehoord hebben.

Een hoortest afleggen is makkelijk

Bij hoorapparaten.be kennen we deze emoties en hebben we deze verhalen al zo vaak gehoord. Om het ijs toch iets te breken voor u en die drempel toch iets lager te maken, overlopen we op de volgende pagina even kort wat er gebeurt als u daadwerkelijk dat hoorcentrum binnenstap. Lees hier meer over de hoortest.

%d blogueurs aiment cette page :