Gehoorbescherming
Als u, tijdens uw beroepsleven of in uw vrije tijd, wordt blootgesteld aan te veel lawaai, is het geen overbodige luxe uw oren en uw gehoor zo goed mogelijk te beschermen. De kracht van decibels is niet te onderschatten. De meeste mensen zijn er zich niet van bewust hoe snel hun gehoor schade kan oplopen. Tijdens concerten, op het werk, bij het klussen, grasmaaien, motorrijden, op jacht, enz.
Het geluidsniveau kan snel gevaarlijk stijgen. vanaf 80 decibel kan er al gehoorschade optreden ! Ruis beïnvloedt het gehoor als het te lang duurt, wanneer het te luid is of herhaald wordt. Een lawaaierige omgeving op het werk, water, atmosferische druk, muziek zijn allemaal factoren die uw gehoor kunnen verzwakken.
Uw gehoor verdient de beste bescherming.
Tegenwoordig is er een groeiend besef van het belang van gehoorbescherming. Oordopjes en andere vormen van gehoorbescherming zijn geen rariteit meer in het publieke leven. Meer en meer mensen zijn er zich van bewust dat je maar één paar oren hebt en dat je die het best goed verzorgt en beschermt tegen gehoorschade. Want eens je gehoor beschadigd is, kan de klok niet teruggedraaid worden.
Blootstelling aan plot of langdurig lawaai kan uw gehoor ernstig beschadigen. Het kan leiden tot oorsuizen, overgevoeligheid voor geluid of blijvend gehoorverlies. Lawaai heeft bovendien ook een negatieve impact op de gemoedstoestand en de fysieke gezondheid. Zo zijn er steeds meer aanwijzigingen dat aanhoudend luide situaties concentratieverlies, slaapstoornissen en zelfs hartproblemen kunnen veroorzaken.
Het aanbod in gehoorbescherming volgt deze groeiende bewustwording en voor elk type situatie bestaat er tegenwoordig wel een oplossing, in alle mogelijke maten en kleuren. We onderscheiden 2 grote groepen:
Bescherm uw gehoor in elke situatie
Voor elk type situatie bestaat er tegenwoordig een oplossing, in standaard vorm of op maat van uw gehoorgang.
- Oordopjes tegen een lawaaierige omgeving op het werk
- Oordopjes speciaal ontworpen om te beschermen tegen muziek, bijvoorbeeld op festivals en concerten.
- Oordopjes om te beschermen tegen het water, als u aan het zwemmen bent.
- Oordopjes ontworpen om uw slaap te verbeteren, voor het geval uw partner snurkt.
- Oordopjes tegen schieten, tijdens het beoefenen van jagen of een sport waarbij schieten
- Geluiddempende hoofdtelefoons beschermen uw gehoor optimaal in een lawaaierige professionele omgeving, zoals een bouwplaats, een fabriek, enz.
Voor meer uitleg kan u terecht bij uw dichtstbijzijnde professioneel hoorcentrum of informeer u verder via onze hoorspecialist.

10 tips om uw gehoor te beschermen
1. Muziek beluisteren met oortjes of een hoofdtelefoon? Doe het nooit op volle geluidssterkte, maar beperk het volume tot de helft van de maximale capaciteit.
2. Vermijd het gebruik van in-ears. Deze oordopjes sluiten uw gehoor volledig af en vergroten het risico op gehoorgeschade omdat ze dichter bij het trommelvlies zitten.
3. Als u gevoelig bent voor oorontstekingen, een geperforeerd trommelvlies of trommelvliesbuisje heeft, gaat u betere nooit met uw oren onder in het badwater, zeewater of zwembad. Er kunnen zo lichaamsbacterieën in de gehoorgang terechtkomen die een infectie kunnen veroorzaken.
4. Por nooit met voorwerpen in uw oren. De gehoorgang en het trommelvlies zijn erg kwetsbaar.
5. Als u vermoedt dat uw gehoor wordt aangetast door geluid op de werkvloer, spreek hier dan met uw werkgever over. Volgende de Europese wetgeving is de werkgever verplicht risico’s op gehoorschade te beoordelen en in de hand te houden. Als vuistregel kunt u stellen, dat u op het werk nooit mag worden blootgesteld aan geluidsniveaus die luider zijn dan een drukke straat.
6. Overmatig alcoholgebruik en roken kunnen, net als sommige medicatie, het fragiele hoormechanisme beschadigen en de waarneming van geluiden vervormen of de intensiteit ervan gevoelig verminderen.
7. Blijf op concerten of feestjes uit de buurt van boxen en luidsprekers. Langdurige blootstelling aan lawaai kan uw gehoor tijdelijk, maar ook permanent beschadigen. Zelfs na een korte blootstelling aan hoge geluidsniveaus kan er al schade optreden.
8. Negeer gehoorproblemen nooit. Zonder een juiste behandeling zal de situatie niet verbeteren. Hoe langer u met een probleem (suizen, verstopt gevoel, fluiten,…) rondloopt, hoe erger het probleem kan worden. Een behandeling kan dan soms zelfs te laat komen. Bij de minste twijfel, raadpleeg een specialist.
9. Als u toch naar luide muziek luistert, gun uw oren dan wat rust en bouw pauzes in: 10 minuten rust om de 45 minuten of 30 minuten om de 2 uur zijn geen overbodige luxe.
10. Gebruik altijd gehoorbescherming om uw oren te beschermen tegen harde geluiden, zeker als u langdurig wordt blootgesteld aan veel lawaai.